marți, 2 iunie 2009

Un sondaj numit dorinţă...

Ultimul sondaj realizat de INSOMAR arată aproximativ la fel cu scorurile obţinute anul trecu, în noiembrie, la alegerile generale, dacă nu ţinem cont că PRM a fost şi el luat în calcul. Astfel, potrivit sondajului, partidele aflate la guvernare, Alianta PSD+PC si PD-L, pleacă din aceeaşi poziţie în cursa pentru Parlamentul European. Cele două partide se afla la egalitate cu 31% din intentiile de vor alte românilor, urmate de PNL cu 20,2% şi UDMR cu 6,8%. Şi Partidul Romania Mare isi va trimite membri in Parlamentul European, primind voturile a 5,9% dintre cei intervievati.
Candidatul independent Elena Basescu - EBA, are înca destule voturi pentru a deveni europarlamentar, dar se află în scădere faţă de sondajele precedente, cu doar 3,9% din voturi.
Intenţia de vot în funcţie de mediul de rezidenţă, PD-L ar primi mai multe voturi în mediul urban, 33,4%, în vreme ce Alianta PSD+PC ar inregistra cele mai multe voturi în mediul rural, 35,2%.
În funcţie de categoriile de vârstă, tinerii între 18 şi 34 de ani ar vota în majoritate PD-L. La fel ar proceda şi votanţii cu vârste cuprinse între 35 şi 49 de ani. În schimb, persoanele între 50 şi 64 de ani ar vota majoritar cu PSD, ca şi alegătorii de peste 65 de ani.
Studiul a fost realizat de INSOMAR la comanda Realitatea TV, în perioada 29 - 31 mai.
Eşantionul a fost de 12.283 de persoane, iar eroarea maxima admisa este de 1,5%.
Totuşi, există o explicaţie, pe care, în mod logic, nu pot să nu o dau pe „ţeavă”. Ori poporul roman este tâmpit de-a dreptul. Din două motive: că se mai duce la vot în număr aşa de mare, adică peste 30%, ceea ce nu-mi vine a crede, dar şi că votează cu actualii guvernanţi, care şi-au dovedit incompentenţa. Un motiv alternativ este că scade EBA în sondaje, după ce şi-a exprimat dorinţa de legalizare a drogurilor uşoare, ceea ce ar presupune un val de admiraţie din partea tinerilor boemi, care şi-ar exprima opinia punându-şi ştampila de vot în dreptul ficei preşedintelui.
Ori, băieţii aştia de la ISOMAR au scos două cifre din burtă, restul fiind cele de la alegerile trecute.
De fapt, nu ştiu de ce mai îmi bat capul, când sondajul a fost comandat de (I)Realitatea TV. Mai uşor băieţi cu manipularea! Ceea ce fac şi eu după cum se vede...

0 comentarii:

Blog Widget by LinkWithin