luni, 10 august 2009

Fabula "Porcul şi bradul", la Moeciu


Chiar dacă sună a fabulă, nu e vorba despre nici un fel de fabulaţie. Este cât se poate de real. Brazi au fost înlocuiţi cu... porci la Moeciu. Chiar dacă pe acolo nu se mai face mare brânză, deşi odată ciobanii din zonă erau renumiţi pentru acest lucru (brânza e mai ieftină la Metro – n.a.). În ziarul de interes judeţean, Transilvania Expres, singurul de altfel care mai punctează cât de cât la vânzări pe piaţa braşoveană, ni se povesteşte cum că se taie pădurea la Moeciu. Adevărul că se taie cu folos pentru unii, iar pentru alţii, care vor şi ei să înfrupte, mai puţin. Cât despre pădure, în nici un caz nu prea are de câştigat. Porcii... da!
Practic, este vorba despre un scandal între un fost şi actual preşedinte al composesoratului din zonă. Unul dintre ei, Petru Gârbacea, adică ăla vechi, acuză că pădurea a fost tăiată ilegal sub administrarea noii conduceri a asociaţiei proprietarilor din composesorat şi că s-au încălcat prevederi din statut, când a fost convocată o adunare generală şi a fost schimbat de pe funcţie, în favoarea lui Gheorghe Bejan. Başca, Gârbacea acuză că s-a inventat şi o nouă ştampilă, dar care nu are aceleaşi însemne. Dacă pe timpul său se exploata pădure sub sigla - „cerb si un brad”, mai nou se face sub auspicile “cerb şi un porc”. Iar "porcul" este acuzat că îşi ia partea leului din beneficiile oferite de situaţia administrativă în care se află. Se poate observa, totuşi, că "cerbul" nu atestă o stare emoţională conflictuală, fiind deosebit de calm şi trăind în linişte şi pace cu celelalte animale din pădure.
Făcut incompatibil de către Gârbacea, preşedintele mai nou, Bejan, contratacă, explicând că el are toate peiorativele în dotare şi că „porcul” are toate drepturile asupra „bradului” de pe ştampilă, neexistând nici un fel conflict de interese. Asta, chiar dacă are o funcţie şi la Ocolul Silvic, adică el taie şi „spânzură” copacii de pe acolo, cu aprobarea fix a „porcului” de pe ştampilă.
Ţinând cont că există, cel puţin la nivel teoretic două asociaţii cu aceiaşi proprietari, iar „bradul” contestă apariţia „porcului”, pe fir au intrat şi băieţii de la corpul de control al Ministrului Agriculturii, care au început verificările privind activitatea Composesoratului de Pădure şi Păşune Moieciu de Jos şi Sus. Probabil că aceştia vor aplana conflictul, iar „bradul” şi „porcul” vor ajunge la mica înţelegere. Măcar să clarifice a cui e brânza mai mare. Cu toate că o asociere reală între brad şi porc se face cam pe la Crăciun, şi, atunci, bradul este împopoţonat cu globuri, bomboane şi artificii, iar porcul este garnisit eventual cu un măr în gură.

2 comentarii:

flavius spunea...

servus...
evident că acum se măsoară... brînza! mare brînză! din păcate nici prima nici ultima! :)
toate cele bune

Marius Ola spunea...

flavius

Încă nu am gasit o fabulă despre brânză, dar sunt în căutări. Oricum, nu va fi nici prima şi nici ultima, din păcate. Fabule, dar şi fabulaţii...

Blog Widget by LinkWithin